Zdrowe żywienie — czym jest i jakie produkty się z nim wiążą?

Zdrowe żywienie — czym jest i jakie produkty się z nim wiążą?

brak ocen

W ostatnich latach coraz więcej osób interesuje się zdrowym trybem życia. Także w mediach społecznościowych coraz częściej nawołuje się do przestrzegania zasad racjonalnego odżywiania. Choć nauka nieprzerwanie się rozwija i ujawnia nam nowe fakty, istnieją pewne niezmienne wartości, które towarzyszą człowiekowi od lat. Należą do nich sprawdzone od pokoleń produkty. Najważniejsze i najbardziej znane z nich opisujemy poniżej.

Imbir — jakie są jego zalety?

To jest przyprawa, która posiada cenne dla zdrowia właściwości lecznicze. Należy go używać, kiedy borykasz się ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Posiada również właściwości poprawiające samopoczucie przy symptomach choroby lokomocyjnej. Doskonale sprawdza się także przy wspomaganiu leczenia różnych przeziębień albo grypy. Imbir pomaga także w łagodzeniu bolesnych miesiączek! Można go wykorzystać na dużo sposobów. Jako suszoną przyprawę, jako herbata ziołowa albo likier. My proponujemy zalać plastry obranego imbiru gorącą wodą, do przestudzonego naparu dodać łyżkę miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Popijaj taki napój każdego dnia, a zdecydowanie zobaczysz efekty!

Siemię lniane — co powinniśmy o nim wiedzieć?

Ma w swoim składzie stosunkowo dużo oleju i związków śluzowych. Oprócz tego również białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a szczególnie satysfakcjonująca ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można zdecydowanie opisać mianem superfood. Spożywanie siemienia lnianego zdecydowanie jest korzystne przy zrzucaniu wagi, zaparciach, a także męczącym kaszlu. Te malutkie ciemne i rozpoznawcze ziarna mają także przeciwnowotworowe właściwości. Polecamy więc stosować siemię systematycznie! 

Kurkuma — zdrowy dodatek do dań

Jest przyprawą, którą używa się od bardzo dawna. Tworzy ona podstawę większości dan kuchni azjatyckiej. Poza oryginalnym smakiem nie można pominąć jej właściwości prozdrowotnych. Spożywanie kurkumy wzmacnia działanie układu immunologicznego.  Jest ona także pomocna w przeciwdziałaniu nowotworom. Bardzo dobrze wspiera układ pokarmowy i normalizuje jego pracę. Posiada wyraźne działanie w walce ze stanami zapalnymi. Jest efektywną bronią w odniesieniu do grzybicy oraz dolegliwości wirusowo-bakteryjnych. Kurkumę powinny stosować osoby, które borykają się z zapaleniem zatok. Przyprawa skutecznie przyspiesza proces rozrzedzania śluzu, więc o wiele łatwiej jest je oczyścić. 

Czosnek – dlaczego warto go spożywać?

Czosnek znany był już w medycynie ludowej. Wykorzystywano go wówczas do leczenia chorób zakaźnych. Wtedy także odkryto jego bardzo silne działanie antypasożytnicze. Czosnek hamuje ponadto rozwój bakterii, grzybów i drobnoustrojów chorobotwórczych. Wszystko to odbywa się dzięki allicynie, która jest substancją charakterystyczną dla czosnku. Niewątpliwą zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Czosnek dzięki swoim właściwościom odbudowuje florę bakteryjną w jelitach, która ulega zniszczeniu, na przykład po antybiotykoterapii. Działa on ponadto antymiażdżycowo, przeciwzakrzepowo i antynowotworowo.

Tagi
Artykuły użytkownika
Dodaj komentarz
Komentarze

Skoro tak jest promowana zdrowa żywność, zdrowe odżywianie to obniżcie ceny tych produktów!

  • 0
  • 0
Mariola Kowalczyk

Gdyby mnie było stać na BIO produkty to na pewno bym się w nie zaopatrywała.

  • 0
  • 0
Podobne artykuły
Co możesz jeść na diecie niskowęglowodanowej?
Komentarzy:0
brak ocen
Truskawki — dobre dla zdrowia!
Komentarzy:0
brak ocen
Czym jest odżywianie i dlaczego ma to znaczenie?
Komentarzy:0
brak ocen